Sarah J. Maas: Οργή και Ομίχλη

1:52:00 μ.μ.

 Μία από τις καλύτερες νεανικές κυκλοφορίες για το 2018 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ίσως και με μία δόση υπερβολής η παραπάνω πρόταση, ωστόσο λόγω του φορτωμένου προγράμματός μου, ήταν ένα από τα βιβλία που ρούφηξα μονομιάς. Καθόλου μονότονο και κάθε σελίδα του περιβαλλόταν από δράση, ένταση και γενικά κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία. Είχα διαβάσει τόσα πολλά ξένα σχόλια για αυτό το βιβλίο, που ένιωθα σαν να ήξερα τι θα γινόταν. Τελικά ακόμα και αυτό δεν μείωσε καθόλου τον ενθουσιασμό μου. Βασικά, δεν ξέρω από που να ξεκινήσω την κριτική μου. Απο την αρχή σε κρατάει σε αφύπνιση, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται ταχύτατα και κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική γιατί βλέπεις τις συνέπειες της στη συνέχεια.
Η πρωταγωνίστρια, Φείρα, είναι πια ξωτικό και έχει τον Τάμλιν κοντά της. Ωστόσο αυτά που έγιναν Κάτω από το Βουνό τη στοιχειώνουν κάθε μέρα και της απομυζούν τη ζωή και την ενέργεια της. Ο Τάμλιν είναι πιο υπερπροστατευτικός από ποτέ και αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα γιατί κρατάει τη Φέιρα εγκλωβισμένη κα αβοήθητη. Και εγώ αρχίζει το αίσθημα του εκνευρισμού να τρυπάει στη δική σας καρδιά, διαβάζοντας το βιβλίο. Προσωπικά, ένιωθα το ίδιο ασφυκτικά με την Φέιρα. Η κοπέλα που γνώρισα στο πρώτο βιβλίο, το "Αγκάθια και Τριαντάφυλλα" δεν έχει καμία σχέση με την αρχή του δεύτερου. Παρόλα αυτά δεν το άφησα λεπτό από τα χέρια μου. Όλες οι περιγραφές της Μάας, ακόμη και αυτές που στην ουσία περιέγραφαν μία απλή, τυπική μέρα της πρωταγωνίστριας ήταν εμπλουτισμένες με χρώμα, μυρωδιές και παλέτες σκηνές της πλαστής πραγματικότητας της Πρίθιαν.
Και μετά, έρχεται ο Ρίσαντ, Μεγάλος Άρχοντας της Αυλής της Νύχτας. Αν θυμάστε αυτόν τον γοητευτικό και συνάμα εκνευριστικό άντρα από το πρώτο βιβλίο εδώ...θα αναθεωρήσετε. Οι πρώτες εντυπώσεις της Φέιρα, όταν ήρθε η στιγμή της τήρησης της συμφωνίας άδικουν τη συνέχεια. Μα αν δεν υπήρχε αυτή η αρχή, πως θα ήταν εντυπωσιακή η εξέλιξη; Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις λέξεις προσπαθώ πάση θυσία να μην "βουτήξω" το κείμενο στην υπερβολή για έναν τόσο γλυκό, προστατευτικό, γενναίο και στοργικό, φανταστικό άντρα. Η Μάας έκανε σπουδαία δουλειά όσον αφορά το σχεδιασμό του χαρακτήρα του και τον τρόπο που αποκαλύπτεται. Πραγματικά δεν αξίζει να σας περιγράψω ούτε μια από τα στάδια που περνάει η σχέση του με τη Φέιρα. Πρέπει απλά να το διαβάσετε για να καταλάβετε. 
Ακόμα, τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας. Η δυναμική και μυστήρια Άμρεν, η γοητευτική και σαρκαστική Μόριγκαν, ο γενναίος Κάσσιαν και ο αμείλικτος Άζριελ πλαισιώνουν πολύ όμορφα την όλη εικόνα και ο καθένας παίζει ένα σημαντικό ρόλο ξεχωριστά. 
Για μία ακόμη φορά η παρουσίαση των τοπίων είναι λεπτομερής, αριστοτεχνικά γραμμένη και ο καθένας θα έμενε εντυπωσιασμένος από ένα τέτοιο φανταστικό κόσμο.
Το μοναδικό μειονέκτημα για εμένα είναι η παρουσίαση των ερωτικών σκηνών. Είναι γραμμένες περισσότερο σαν να διαβάζεις ρομάντζο μερικές φορές, παρά λογοτεχνία φαντασίας. 
Κατά τα άλλα ήταν υπέροχο ανάγνωσμα. Αναρωτιέμαι πως θα περιμένω μέχρι τη κυκλοφορία του επόμενου!

Με λίγα λόγια:


«Πες μου τι βλέπεις». «Έναν κόσμο διχασμένο». 

Η Φέιρα γλίτωσε από τα χέρια της Αμαράνθα και κατόρθωσε να επιστρέψει στην Αυλή της Άνοιξης – όμως το τίμημα αποδείχτηκε μεγάλο. Παρότι πλέον διαθέτει τις δυνάμεις των ξωτικών, η καρδιά της παραμένει ανθρώπινη και δεν μπορεί να ξεχάσει όσα τρομερά χρειάστηκε να κάνει προκειμένου να σώσει τον λαό του Τάμλιν. Και ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τον σκοτεινό ιστό των πολιτικών ισορροπιών της Αυλής, του πάθους και των μεθυστικών δυνάμεών της, μία δύναμη, απείρως σκοτεινότερη, καιροφυλακτεί και ίσως η Φέιρα αποδειχτεί το κλειδί για την αντιμετώπισή της. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα χρειαστεί να τιθασεύσει τα φοβερά χαρίσματά της, να γιατρέψει τη ραγισμένη ψυχή της και να αποφασίσει πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της… 


Η Σάρα Τζ. Μάας, τα βιβλία της οποίας έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες ευπωλήτων των New York Times και της USA Today, διευρύνει τον κόσμο της Φέιρα πέρα από κάθε φαντασία, σε αυτή τη σαγηνευτική και καθηλωτική συνέχεια του ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Ξεκίνησα αυτό το blog για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τα βιβλία και την συγγραφή. Μπορεί να γίνεται "χαμός" από διάφορα άρθρα τελείως άσχετα μεταξύ τους αλλά ο καθένας δεν έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του.